Beh ako antivírus

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Miroslav Mikuš pochádza z Piešťan. Vyštudoval strednú elektrotechnickú školu v Piešťanoch, so zameraním na programovanie mikroprocesorov. V treťom ročníku sa rozhodol skúsiť niečo nové. Uvedomil si, že sa potrebuje naučiť cudzí jazyk. Vycestoval na rok do USA študovať na strednej škole, ktorú úspešne ukončil maturitou. V tomto období začal vnímať, že ho nenapĺňa venovať sa iba elektrotechnike. Dokončil SPŠE a následne sa rozhodol pre štúdium na City University v Bratislave, odbor znalostný manažment a následne MBA v odbore všeobecný manažment.  Viac ako 15 rokov žije v Bratislave.

Kde pracuješ?

V ESETe. Už 10 rokov. Začínal som na pozícii junior channel manager. Po 10 rokoch som minulý mesiac prijal ponuku na pozíciu Chief Sales Officer.

Čo všetko obnáša tvoja práca?

Očakáva sa odo mňa, že budem nastavovať stratégiu predaja po celom svete. Starám sa, aby sme na trhoch rástli a vyberám čo je pre firmu z pohľadu predaja priorita. So zákazníkmi sa však stretávam minimálne. Robím tak len výnimočne, v prípadoch keď to obchodný prípad vyžaduje. Starám sa aj o to, aby mali obchodníci vytvorené dobré podmienky na úspešné vyjednávania.

Čo považuješ za zatiaľ najväčšiu výzvu?

Úspešný vstup na nemecký trh prostredníctvom akvizície nemeckého partnera,ktorý zamestnával viac ako 30 ľudí a mal podieľ na trhu okolo 1%. Tento mesiac naša nemecká pobočka zamestnala stého zamestnanca a podieľ na trhu je viac ako 8%.

Čo by si rád ešte v živote dosiahol?

Rád by som za sebou videl viac takých projektov ako bola vyššie spomínaná nemecká akvizícia. Aby sme o 10 rokov mohli hovoriť o podobných úspechoch.

V čom tkvie úspech obchodníka?

Zistiť čo zákazník skutočne potrebuje pre zlepšenie jeho podnikania. Aby bola spolupráca postavená na hodnote a nie preto, že spolu chodíme na kávičky. Klienta treba počúvať a nie mu iba rozprávať.

Aké rady by si dal začínajúcim kolegom?

Nerád by som rozdával múdrosti začínajúcim obchodníkom. Môj odkaz je, že by mali vždy sľúbiť len to čo dokážu dodať. 

Ktorá osobnosť svetového biznisu ťa inšpiruje?

Veľa leadrov je inšpiratívnych. Od zakladateľa Amazonu, cez majiteľa Microsoftu a podobne. Najviac ma však ale inšpiruje Elon Musk kvôli založeniu nie jednej ale štyroch miliardových spoločností ako napr. automobilky Tesla, ktorá navyše zverejnila svoje patenty.

Aké humorné situácie si zažil v práci?

Zábava je vyjednávať s Talianmi. Opustia miestnosť počas rokovania aj sedem krát a berú to ako, že je to všetko v poriadku. Pre nich je to v podstate vždy len nový začiatok vyjednávania. Treba to brať s humorom (smiech).

Máš rituály?

Najťažšie veci, ktoré ma v ten deň čakajú robím ako prvé. Hovorí sa tomu hltanie žiab.

Ako udržuješ rovnováhu medzi prácou, rodinou a časom pre seba?

Hlavu si filtrujem behom. Dobíja ma energiou a pomáha vyčistiť si hlavu po práci. Namotal som sa na to, beh sa pre mňa stal pozitívnym návykom. Hormóny štastia - endorfíny sú super. Pohyb je nám prirodzený. Je jedným zo základov zdravia a budovania imunity. Zvyšuje odolnosť proti vírusom a ochoreniam. Beh je môj antivírus.

Tvoje motto / obľúbený citát?

"Kvalita je robiť veci správne, aj keď sa nikto nepozerá " - Henry Ford

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu