Maliarka tvárí

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Ľubica Krajňáková pochádza z Bratislavy. Na strednej škole študovala módne návrhárstvo.  Napriek tomu, že veľmi chcela študovať umelecký odbor na vysokej škole, je rada že vyštudovala manažment v angličtine. Bol to veľmi dobrý základ do života a na Slovensku to bola v tej dobe podľa Ľubky najlepšia škola. Dnes je vizážistka na voľnej nohe. Upravuje makeup a vlasy. Spolupracuje s fotografmi, agentúrami, časopismi, televíziami a súkromnými klientkami, ktoré sa pripravujú na svadby, oslavy a akékoľvek príležitosti, kde sa žiada makeup.

Čo sa ti páči na tvojom rodnom meste?

Páči sa mi, že je tu mier. Máme tu nablízku prírodu, zeleň, veľa stromov. Mestské parky a lesy a to i na druhej strane Dunaja. To je dosť nevídané v iných európskych mestách. 

Ktoré svetové mestá/miesta sa ti najviac páčia?

Amsterdam a Rím. Určite je ich viac, ale tieto ma napadli ako prvé.

Kedy a ako si dospela k rozhodnutiu stať sa vizážistkou?

Bude to možno znieť zvláštne, ale raz mi jeden fotograf kamarát povedal: “A nechceš byť vizážistka?” Súhlasila som a prihlásila sa na kurzy. V tej dobe som však nevedela, že to naozaj bude môj chlebíček. Taktiež moja spriaznená duša, kamarátka mi veľmi pomohla. Celé to však začalo štúdiom kresby a maľby. Namiesto plátna maľujem na tváre (smiech).

Akých ľudí najčastejšie upravuješ?

Do ateliéru, kde líčim, prichádzajú osobnosti aj bežní ľudia. Najčastejšie sa stretávam so ženami, ktoré sa pripravujú na svadby, oslavy, fotenia a iné príležitosti. Spolupracujem v ateliéroch u fotografov, v redakciách, alebo na mieste spoločenských udalostí.  

Ktoré najznámejšie osobnosti si stylovala?

Väčšinu slovenských známych osobností, ale aj mediálne neznámych ľudí. Najznámejšia bola naša aktuálna prezidentka. Líčila som ju tesne pred voľbami a už vtedy som tušila, že líčim prezidentku. Mala som možnosť upravovať aj niekoľko osobností v susednom Rakúsku.

Akú radu by si dala začínajúcim stylistom?

Nevzdávať sa, ak to naozaj chcete robiť. Pracovať na sebe a učiť sa od tých najlepších. Nikdy sa neuspokojiť. Neustále sa učiť novým technikám. Neprepadnúť pocitu spokojnosti po pochvalách od kamarátov na Instagrame. Ľudia sa ľahko nechajú opiť rýchlou slávou a pozabudnú na kvalitu. Disciplína, vytrvalosť a trpezlivosť sú cestou k úspechu. Pokora je najviac.

Zažila si pri svojej práci humornú situáciu?

Mnoho (smiech) a preto ma práca baví. Navštevuje ma veľa vtipných zákazníčok. O zábavu je postarané.

Aký je tvoj životný cieľ?

Nájsť harmóniu v živote. Rodina, práca, láska. Rovnováha a naplnenie.

Ktorá osobnosť ťa inšpiruje?

Zo sveta vizážistiky Path McGrath alebo Jo Baker. Zo sveta hudby Prince. Žiaľ už nie je medzi nami.

Kde vo svete sa ti najviac páčilo?

V Kapskom meste. Cítila som sa tam veľmi príjemne. Bola tam nádherná príroda. Určite sa tam ešte vrátim.

Ako tráviš voľný čas?

Venujem sa klavíru a prechádzkam v prírode. Hudba sa nedá oklamať. V nej sa všetko ukáže, nič sa nedá utajiť. Je to najviac výpovedné umenie.

Tvoje motto?

Maj oči otvorené. I keď, sa potom ťažšie maľujú (smiech).


Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu