Najkrajší na človeku je úsmev

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Ľubica Orolínová sa narodila v Zlatých Moravciach, neďaleko Château Topoľčianky. Ostatných desať rokov žije v Bratislave, kde jej je zatial skvele.

Po ukončení štúdia na strednej škole si sa rozhodla rozbehnúť svoje podnikanie v Bratislave. Čo ťa k tomu viedlo?

Po ukončení strednej školy som uvažovala nad štúdiom masmediálnej komunikácie alebo psychológie v zahraničí. Nakoľko som dovtedy študovala prevažne v nemčine, nebolo to úplne zlučiteľné s predstavou preferovaných krajín. Avšak tým, že som študovala na strednej škole vizáž, povedala som si, že idem do praxe. Zariadilo sa to tak, že sa tomu venujem doteraz. Angličtinu som si začala cepovať ako samouk a dnes mám pravidelné hodiny s native speakerom. S odstupom času to vnímam tak, že ak by som opäť premýšľala nad ďalším štúdiom, vybrala by som si štúdium informačných technológií. IT sféra ponúka širšie možnosti uplatnenia a navyše ma bavia témy ako vizuálny dizajn a programovanie web stránok.

Čo je náplňou tvojej práce?

Spokojnosť mojich klientiek. Najkrajší na človeku je úsmev. Robí nás jedinečnými a krásnymi. Náplňou mojej práce je, aby každý pocítil svoju jedinečnosť a zmyselnosť. Ľudia už ku mne prichádzajú krásni. Ja ich výnimočnosť zvýrazním a umožním im zažiariť vo svetle reflektorov. 

Aké boli začiatky? 

Veľmi pekné ale aj náročné, rada na to obdobie spomínam. Mojou prvou skúsenosťou po škole bolo natáčanie celovečerného študentského filmu. Špecialitou bolo to, že celý film sa natáčal v Chorvátsku. Naša základňa bola na ostrove Vir pri Zadare a točili sme sústavne dva mesiace.  Bol to nádherný čas, zažili sme kopec zábavy, veľa sme sa všetci naučili a vznikli kamarátstva, ktoré trvajú dodnes. Následne som pracovala v kaderníckom salóne, kde som pôsobila rok - do odpredaja. Tam sa zrodil nápad vybudovať salón vo vlastnej réžii. Do pol roka sme našli vhodné priestory. Salón existuje dodnes, čo už je teda takmer 9 rokov.

Kto sú tvoji klienti?

Najmä ženy. Vekovo od 16 rokov, kedy sa konajú prvé školské večierky, stužkové, plesy. Potom sú to družičky, nevesty, súkromné fotenia - v skratke každá príležitosť si zaslúži dokonalú vizáž. Stáva sa mi napríklad, že som klientku líčila na jej stužkovú, následne na jej svadbu a aj na fotenie s jej bábätkom. V neposlednom rade vediem aj kurzy líčenia pre slečny, ktoré sa začínajú líčiť a nevedia ako na to, pre dámy, ktoré si nie sú isté svojimi zručnosťami v makeupe, prípadne intenzívne tréningy pre vizážistky. Mám aj firemnú klientelu, pre ktorú robíme rôzne fotenia v rámci marketingových kampaní. Zároveň spolupracujem aj na televíznych projektoch, fashion foteniach, módnych prehliadkach a mnohých ďalších projektoch.

Predpokladám, že si stylovala ľudí v známych televíznych projektoch. Ktoré patria k tvojim najobľúbenejším?

Mala som tú česť upravovať vizáž na rôznych krásnych projektoch. Za všetky môžem spomenúť v Siedmom nebi. Projekt veľa divákmi milovaný aj zatracovaný. Z môjho uhla pohľadu bolo veľmi náročné najmä psychicky ustáť priamy kontakt s obdarovanými ľuďmi v ťažkých životných situáciách. Tam si človek uvedomí, čo všetko má. Keď sme zdraví a máme strechu nad hlavou, naozaj máme 90% toho čo v živote potrebujeme.

Akí sú mediálne známi ľudia v skutočnosti? Nešťuchol ťa prstom niekto z nich? /úsmev/ 

Z mojej osobnej skúsenosti môžem povedať, že mediálne známi klienti boli vždy milí, slušní a v mnohých prípadoch aj nároční, čo je samozrejme úplne v poriadku. Zatiaľ som sa do chúlostivej situácie nedostala. Líčila som aj mužov, či už to boli speváci, moderátori alebo herci. Všetko prebehlo v rámci slušnosti, profesionality a zábavy.

Zažila si pri svojej práci niečo humorné?

Humorných situácií bolo veľmi veľa. Mnohokrát sme zašívali šaty a improvizovali vo všetkých smeroch. Dokonca raz som na jedno natáčanie videoklipu požičiavala svoju vlastnú podprsenku (smiech). Mali sme šťastie, speváčke sadla.

Máš svoje vlastné priestory alebo chodíš za klientami?

Primárne pôsobím vo vlastných priestoroch, keďže tam mám k dispozícii svetlo presne také aké potrebujem, možnosť rozložiť si veci ako mi vyhovuje a stoličku v ideálnej výške. Pokiaľ je klientiek viac, môžem sa po dohode presunúť za nimi. Samozrejme spolupráca na projektoch si vyžaduje aj rôzne lokácie, od ateliérov cez exteriéri až po atypické priestory, kde veľakrát nemáme elektrinu, dobré svetlo, prípadne v zime teplo a na všetko sa musíme nastaviť. Nedávno som dokonca v rámci fotenia, ktoré bolo v skleníku, robila fúkanú po tom, ako sme modelku fotili v rustikálnej vani s vodou a mliekom. Vonku bolo 33 stupňov, tak si predstavte skleník s fénom. 

Precestovala si veľa krajín. Ktorá ti učarovala najviac?

Moja prvá cestovateľská skúsenosť bola v Dominikánskej republike. Potom som navštívila druhú stranu zemegule, konkrétne Srí Lanku, neskôr Maroko a európske krajiny. Túžba spoznávať svet ma zaviedla do Indonézie a Malajzie, kde som si pozrela ostrov bohov - Bali a Kuala Lumpur. Minulý rok som stihla vycestovať do New Yorku. Indonézia mi učarovala najmä prírodou, kultúrou a zvykmi. Indonézia je ako mozaika poskladaná z tisícov ostrovov a ostrovčekov, kde žije mnoho národov s rozdielnymi zvykmi i jazykmi. Moderná civilizácia sa tu miesi so starobylou kultúrou, bohatstvo s chudobou a každý kút zeme sa líši od ostatných. Bali bolo pre mňa nesmierne inšpiratívne a obohacujúce.  Domáci každé ráno vzdávajú vďaku tým, že do misky dajú ovocie, kvety či jedlo, zapália vonné tyčinky a postavia to k oltáriku, ktorý má každý doma. Niektoré aranžmány boli aj na chodníkoch pred samotnými domami domácich. Toto robia každý jeden deň. Vytvára to nádhernú atmosféru. Rada by som sa tam ešte vrátila. 

Čo rada robíš vo voľnom čase?

Cvičím, čítam knihy, rada sa učím nové veci, milujem prírodu, cestovanie a dobré jedlo pri ktorom sa stretávam s priateľmi. V období jarnej karantény som sa venovala tvorbe svojich web stránok www.lubicamakeup.com a www.myskincare.sk Z času na čas ich upravujem, zisťujem ako by sa dali zlepšiť.

Máš svoj životný sen, cieľ, túžbu?

Mám veľmi veľa snov, napríklad precestovať ďalšie krajiny, mať zvládnutú organizáciu času a rovnováhu v živote. V budúcnosti by som mala rada nadáciu, ktorá umožní zlepšovať životy ľuďom, ktorým bolo menej dopriate. A isté ciele mám aj v pracovnej sfére, keďže milujem svoju prácu, mám vymyslené nové projekty, ktoré s ňou úzko súvisia. Už sa na to všetko veľmi teším!

Tvoj obľúbený citát, životné motto?

“Sen, ktorý žijete, je vaše dielo. Ide o vaše vnímanie reality, ktoré môžete kedykoľvek zmeniť. Máte moc stvoriť peklo a máte moc stvoriť nebo. Prečo nesnívať odlišný sen?” od Miguel Ruiz autor publikácie 4 dohody. 

Každý z nás má voľbu, či chce živiť dobro alebo zlo, svetlo alebo temnotu.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu