Rolls Royce medzi video producentmi

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Richard Raymann sa narodil v Bratislave kde aktuálne žije a pracuje. Do školy chodil na Strednú umeleckú školu scénického výtvarníctva, odbor animovaná tvorba. Následne sa rozhodol začať podnikať. Prekvapil som ho pri natáčaní videa pre zákazníka.

Na čom pracuješ, čomu sa aktuálne venuješ?

Mám svoju firmu Crot Production kde sa venujeme krátkometrážnym online videám. Radi vyrábame videá pre malé firmy, ktoré majú svoje produkty ale aj pre veľké nadnárodné spoločnosti. Tým, že je stavebný boom pracujeme aj pre najväčšie developerskéa stavebné firmy. Okrem kamery a strihu sa venujem aj profesionálnemu lietaniu s dronmi, ku ktorým mám všetky potrebné povolenia pre vykonávanie leteckých prác. Pracujeme najmä pre architektov, ktorí využívajú fotografie do vizualizácií, mapujeme stavby, diaľnice. Točíme aj pre agentúry a do filmov.

Aká zaujímavá príhoda ťa napadá z výroby videí? 

Keď som nedávno robil letecké zábery do videa pre UFO počas zasadnutia NATO, ktoré bolo na hrade. Prišlo za mnou 7 ťažkoodencov, policajtov a pozor, jeden tajný! Tvrdili, že môj dron mal už zachytený ostrelovač z veže Dómu sv. Martina a že v tej lokalite je bezletová zóna. Následne ma zobrali na políciu, kde sa telefonátom na dopravný úrad (letectvo) zistilo, že žiadna bezletová zóna nebola nahlásená a pustili ma.

Máš novú webovú stránku, ako vznikala?

Stretol som sa s DCG tímom, kde mi navrhli ako by Crot Production web vedeli vylepšiť. Moja stránka mala už svoje vek. Mala síce stále čistý dizajn, ale potrebovala update kvôli aktuálnym trendom. Hlavne po tej “kóderskej stránke“ nakoľko môj predošlý web fungoval na Wordpress CMS a bol dosť pomalý. Chalani navrhli nový dizajn na mieru, žiadnu lacnú kúpenú webovú šablónu. Web vyvinuli staticky, keďže texty meniť nepotrebujeme. Postupne pridávame referencie, avšak na to nám netreba vlastný systém na manažment obsahu, t.j. CMS. Ušetrili sme tak kopu času. Výsledok je super. Online nástroje, ktoré kontrolujú rýchlosť webu vracajú výsledky medzi 99-100%.

Čo je na nej nové?

Komplet dizajn aj zdrojový kód. Pribudla responzívna verzia pre mobilné zariadenia ako sú tablety a telefóny.

Ktoré video na tvojom novom webe máš najradšej?

Každé má svoj zaujímavý príbeh, ale najviac mám rád tie, kde sa nám podarilo vytvoriť hlbšiu emóciu, či už to bolo video z Reštaurácie UFO alebo k projektu Almagerim.

Ktoré bolo najťažšie vyrobiť?

Video Hafirovica. Nakrúcania boli extrémne náročné pretože sme 2 dni po sebe vstávali o štvrtej ráno. Šliapali sme niekoľko hodín s ťažkou technikou na strmý kopec, kde sme nakrúcali zber čučoriedok až do západu slnka. Následne sme zišli dole a ďalej točili ešte produkciu tohto likéru v interiéroch. Kolega bol celý čas chorý, takže bolo to extrémne ťažké. Dokopy sme spali asi 6 hodín. Postprodukcia dala tiež dosť zabrať. Myslím že pred Vianocami sa na nej pracovalo asi dva týždne vrátane výberu správnej hudby, strihu a efektov.

Ktoré video si si najviac užil?

Najviac som si užil nakrúcanie Loft 22m^2.

Kedy vzniká video najľahšie?

Keď nám zákazník nechá voľnú ruku, keď nám verí a nezasahuje do toho subjektívnymi názormi. Takých videí je ale málo, nakoľko veľa klientov si nenechá poradiť. Chcú to mať podla seba a následne to video už stráca isté kvality. Ak má klient pripomienky k zmenám, ktoré sú rozumné a pomôžu výsledku, tak ich rád akceptujem. 

Čo chceš dosiahnuť, aký máš cieľ?

Robiť pekné videá so silnými príbehmi podporené kvalitným vizuálom. 

Koľko krajín resp. miest si navštívil? Ktoré považuješ za najzaujímavejšie?

Je ich asi tak dvadsať. Najzaujímavejšie pre mňa boli Azorské ostrovy, Madeira, Saigon, Škótsko a Chicago. Rád cestujem a robím videá krajín z dronu.

Ktoré mesto / miesto ťa najviac oslovilo a čím?

Najviac spomenuté Azorské ostrovy, Írsko a Škótsko. Milujem zelené krajiny, kde je trošku chladu, kľudne aj dážď, hmly a nevyspytateľné počasie.  

Aké je tvoje životné motto?

Byť férový a čestný. Verím, že týmto prístupom bude vždy dobre.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu