Zbierala skúsenosti v parlamente

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Nikol Solárová sa narodila v Bratislave kde prežila takmer celé svoje detstvo. Vo svojom rodnom meste  vyštudovala Vysokú školu ekonomickú Odbor zahraničného obchodu. Napriek tomu, že je jedináčik, tak vyrastala vo veľkej a harmonickej rodine. Niekedy síce pripomínala taliansku rodinu, ale všetci sa mali veľmi radi.

Čo pre teba znamená Bratislava?

V Bratislave sa odohrali skoro všetky moje dôležité udalosti v živote. Napriek tomu, že veľa cestujem a chodím mimo Slovenska, sa sem vždy rada vraciam. Viem, že chcem prejsť svet, skúsiť nové veci a výzvy, ale zároveň si  uvedomujem, že tu som aj budem vždy doma.

Prečo si sa rozhodla študovať Odbor zahraničného obchodu na vysokej škole?  

Pochádzam z rodiny, kde je skoro každý ekonóm a ja som sa tiež vždy veľmi zaujímala o ekonomiku a zahraničné vzťahy. V medzinárodnom obchode je veľmi dôležitá komunikácia v cudzích jazykoch, čo bolo pre mňa jednou veľkou výzvou. Mňa osobne tento obor veľmi baví a dúfam, že sa mi v budúcnosti podarí v tejto oblasti aj pracovať.  

Vysokoškolskú prax si vykonávala v NR SR. Môžeš nám priblížiť jej priebeh?

Aktívne sa o politiku zaujímam a sledujem aktuálne dianie, práve preto som sa veľmi potešila tejto ponuke. Moje štúdium sa dá využiť aj v tomto spektre a bolo veľkou výzvou využiť moje znalosti v praxi. Predovšetkým som sa zaoberala iniciatívou edukácie finančnej gramotnosti mládeže, najmä v menej rozvinutých regiónoch na Slovensku, pretože  inštitúcie OECD a iné nám vyčítajú nedostatočnú výuku finančnej gramotnosti na základných a stredných školách. Zároveň som mala možnosť navštíviť Výbor pre európske záležitosti, kde som sa vždy veľmi tešila. Táto skúsenosť mi dala veľmi veľa, nie len čo sa týka vedomostí, ale čo sa týka môjho vlastného pohľadu na aktuálnu situáciu a fungovania štátu, pretože som zažila skresľovanie informácii zo strany médií a pochopila som fungovanie medziľudských vzťahov v politike, ktoré sú naozaj veľmi komplikované a niekedy aj smutné.

Ktorý z politikov urobil na teba najlepší dojem a prečo?

Podľa môjho názoru som veľký šťastlivec, že si viem vďaka tejto skúsenosti urobiť vlastný názor. Niektorí politici z rôznych strán urobili na mňa naozaj dobrý dojem a niektorí bohužiaľ nie.  Vždy som si veľmi  vážila tých, ktorí boli slušní, vždy sa pozdravili, boli reprezentatívni a milí, pretože pre mňa je toto jeden z najdôležitejších atribútov, ktoré by štátnik mal mať. Štátnici by mali ísť občanom príkladom a nemali by sme sa na medzinárodnej úrovni za nich hanbiť.

Uvažuješ o politickej kariére?

Veľmi často sa zamýšľam, že ak by sa mi raz naskytla príležitosť, tak by som išla do toho.  Verím v politike rozumu a vysokej erudovanosti, spoločenskému konsenzu, nie politickým fraškám. Zároveň v dnešnej neľahkej dobe vnímam, že sa zastávame ideí, ktoré nie sú naše, ale sú vykonštruované novými trendami spoločnosti. Ako mladá žena, by som chcela zdôrazdňovať sociálne a rodinné hodnoty a poukázať, že nikdy nebude hanba za nimi stáť.

Okrem politiky vidíš svoju budúcnosť aj v inej oblasti?

Politika je momentálne len jedna z voľnočasových aktivít a zároveň si myslím, že by do nej nemal vstúpiť človek, ktorý si neprešiel určitou praxou a skúsenosťami, vďaka ktorým sa vyprofilujú určité názory, podnety na zlepšenie a podobne. Menej je viac, uznávam politikov, ktorí sa venujú jednej veci a poriadne, ako všetkému a zároveň ničomu. Pre mňa je veľmi dôležité nabrať skúsenosť zo súkromného sektora. Možno v nejakej zahraničnej firme alebo v mojej vlastnej . Baví ma práca s ľuďmi, som veľmi komunikatívna, mám rada rýchlu spätnú väzbu. Niekedy som sa zamýšľala nad moderovaním. Mala som skúsenosť s uvádzaním finančného workshopu v rámci vyššie uvedenej iniciatívy a musím povedať, že to ma veľmi bavilo.

Aké jazyky ovládaš?

Plynule ovládam angličtinu, ktorej sa venujem od malička a španielčinu, ktorá mi veľmi učarovala pri latinoamerických tancoch a danej komunite v ktorej som sa nachádzala. Keď som bola mladšia, tak som sa na škole venovala aj nemčine. Momentálne mám novú výzvu a to je turečtina a ruština.

Akým voľnočasovým aktivitám si sa venovala v minulosti?

V minulosti som hrávala golf a potom som sa venovala tancovaniu a jazykom.  Veľmi rada lyžujem keď sa naskytne príležitosť. Ja som veľmi aktívny typ človeka, vždy si nájdem nejakú voľnočasovú aktivitu, ktorá má napĺňa.

Ktorú časť sveta by si chcela navštíviť a prečo?

Veľmi rada cestujem a spoznávam nové krajiny. Som veľmi zvedavý človek, rada spoznávam nové kultúry, jazyky. Keď niekam cestujem, tak si vždy predtým študujem o histórii, kultúre, aktuálnom dianí a podobne. V budúcnosti by som chcela navštíviť Costa Ricu, pretože sa tam vraj nachádzajú úžasné pláže a najkrajšia fauna a flóra na svete.

Máš nejaký sen, želanie, túžbu?

Snov a túžob mám veľmi veľa. Niektoré sú diskrétnejšie, ale jedným zo snov, ktoré si predstavujem je, že jedného dňa budem mať svoj bicykel s dreveným košíkom, niekde v prímorskej krajine a každé ráno budem môcť ísť s týmto bicyklom na trh. V momentálnej situácii, v ktorej sa všetci nachádzame je toto veľmi pekným snom. Aktuálne je ale mojím veľkým želaním, aby sme všetci prekonali v zdraví túto pandémiu a mohli sa vrátiť do našich starých životov.

Ktorému futbalovému klubu resp. ktorému športovcovi fandíš?

Futbalovému klubu nefandím žiadnemu, pretože futbal nesledujem. Viac prežívam individuálne športy, kde prežívam celý priebeh zápasu alebo závodu s konkrétnou osobou. Práve preto som veľký fanúšik tenisu a alpského lyžovania.

Tvoje životné motto, ľudová múdrosť?

Nie som si úplne istá, či mám konkrétne životné motto,  pretože sa v živote riadim rôznymi vecami. Snažím sa žiť podľa ľudovej múdrosti “ ži a nechaj žiť“. Rada sa riadim svojimi vlastnými pravidlami a hľadám si cestu, ktorá je pre mňa tá najperspektívnejšia a zároveň sa nestarám do druhých pokiaľ ma o to niekto nepožiada. Druhá múdrosť, ktorá má veľký zmysel v mojom živote je - Aké dostaneš, také vráť.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu