Úspešná fitneska

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Zora Czoborová, rodáčka z Bratislavy, vyštudovala telovýchovu a biológiu na UK v Bratislave. Urobila si doktorandské štúdium na telovýchove s titulom PhD. Má za sebou radu športových úspechov. Je štvornásobnou majsterkou Slovenska vo fitness a majsterkou Slovenska v aerobiku. Je majsterkou sveta a Európy vo fitness. Účinkovala v rôznych televíznych reláciách. Natočila šesť videokaziet a dve DVD Cvičme so Zorou. Kondične pripravuje slovenskú reprezentáciu. Otvorila športové centrum ZORA FIT a vlastí fitness ZORACENTRUM. Organizuje fit pobyty pre pokročilých i začiatočníkov. Nechcela by som zažiť vojnu - povedala mi kráčajúc schodami na Slavín.

Nedávno si sa vrátila z Dominikánskej republiky. Za akým účelom si tam bola a čo ťa na tejto krajine zaujalo?

Išla som tam za slnkom, teplom a morom, lebo zima je pre mňa zlé obdobie. Obľubujem miestnu kuchyňu. Páči sa mi, že túto krajinu obmývajú dva oceány. Navštívila som pár ostrovov, ktoré sa mi veľmi páčili.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Vstávam ráno o siedmej. Potom bežné domáce práce. Dopoludnia idem cvičiť do fit centra. Po cvičení absolvujem osobné stretnutia, ktoré mám naplánované. Popoludní bežné nákupy, stretnutia s rodičmi a prechádzka so psíkmi. Večera s manželom a rodinná pohoda.

Čomu sa venuješ vo voľnom čase, aké máš záľuby?

Voľného času mám málo. Venujem sa fit pobytom, ktoré organizujem. Ak je čas, tak rada cestujem. Chodím na chalupu na Záhorí, kde relaxujem a venujem sa rodičom.

Spomenieš si na vtipnú príhodu s tréningov, fit pobytov, súťaží?

Dostala som pozvanie od Arnolda Schwarzenegra na Miss fitness world, kde som sa s ním osobne stretla. Aby som na neho zapôsobila, tak som sa mu prihovorila jeho rodným jazykom. Zabralo to a na záverečnej párty sme sa spolu zabávali celý večer. Urobila som s ním množstvo fotografií mojim aparátom na kinofilm. Keď som prišla domov, tak som zistila, že vo fotoaparáte žiadny kinofilm nie je.

Aké sú tvoje spomienky na detstvo, vyviedla si nejaké huncútstvo?

To je otázka na mojich rodičov. Mama mi vravievala, že miesto mňa mala mať radšej troch chlapcov. Jeden z mojich výmyslov bol, že na streche nášho 6 – poschodového domu  sme hrali futbal alebo súťažili kto sa viac vykloní zo strechy. Nechcela by som mať také dieťa ako som bola ja.

Čo si na ľuďoch najviac vážiš?

Vážim si všeobecnú pokoru k životu. Ctím si starších ľudí. Nemali by sme zabúdať, že nás niekto vychoval. Nemyslím tým len rodičov, ale aj učiteľov a všetkých ľudí, ktorí nás formovali. Vážim si ozajstné priateľstvo.

Ako by si charakterizovala sama seba?

Veľmi energická, otvorená, priateľská. Určite empatická. Baví ma pomáhať aj neznámym ľuďom v oblasti zdravia a kvality života i mimo moje fit pobyty.

Kto sú účastníci tvojich fit pobytov?

Sú to ľudia všetkých vekových kategórií. Mojim cieľom je naučiť ich zdravo sa stravovať a správne technicky cvičiť.

Kto je tvoj športový vzora a prečo?

Každý športovec, ktorý dosiahne vrcholný výkon je mojim vzorom. Ale ako celistvá osobnosť je to Arnold Schwarzeneger, ktorý išiel za svojimi snami a aj ich dosiahol. Dodnes sledujem jeho činnosť na instagrame.

Aké sú tvoje plány do blízkej budúcnosti?

Tento rok ma čaká osemnásť fit pobytov. Chcem byť stále lepšia v tom čomu sa venujem, teda samovzdelávanie. Najväčší plán je byť so svojimi rodičmi a pomáhať im po zdravotnej stránke. Z mojej mamy som za rok urobila z imobilného človeka, aktívneho účastníka mojich fit pobytov.

Tvoj obľúbený citát, životné motto?

Ži a nechaj žiť!

Keď niekam prídeš, prichádzaj ako kráľovná ale s pokorou.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu