V zdravom tele zdravý duch

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Rodák z Levíc, absolvent Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Peter Nuota je otcom štvorročnej dcérky, osobným trénerom fitness, športovcom telom aj duchom, spolutvorcom športového oblečenia.

Kedy si sa začal venovať cvičeniu a čo ťa k tomu viedlo, ako si dospel k tomuto rozhodnutiu?

S cvičením som začal počas letných prázdnin medzi ôsmym a deviatym ročníkom na základnej škole. Otec mal v pivnici posilňovňu od roku 1990, čiže bola o pár mesiacov staršia ako ja. K športu som ako dieťa nemal blízko, radšej som sedel za pc a hral sa hry. Potom som jedno leto začal cvičiť a už je to skoro 20 rokov čo sa tomu venujem.  Prvé rozhodnutie bolo asi, že som chcel mať svaly.

Kam smerovala tvoja kariéra po ukončení vysokej školy?

Po ukončení vysokej školy kde som študoval odbor aplikovaná geológia sa moje kroky uberali priamo do fitness centra. Už počas štúdia som ľutoval že neštudujem telesnú výchovu ale nechcel som prerušiť štúdium, zahodiť dva roky a ísť študovať od začiatku. Dokončil som si geológiu a hneď po ukončení som začal pracovať na recepcii fitness centra.

Venuješ sa aj pretekom Spartan Race a štafetovému behu Od Tatier k Dunaju. O čom sú tieto dve akcie?

Prvý spomenutý Spartan je prekážkový beh, ktorý sa koná po celom svete. Prvú skúsenosť s týmto behom som mal v roku 2014 a odvtedy sa ho zúčastňujem pravidelne. Medzi najzaujímavejšie by som zaradil Spartan Race na Mallorce, Tenerife a dva najťažšie - Spartan ULTRA, čo znamená že je to najdlhšia trať a to 50 km s prekážkami  často vo veľmi náročnom teréne. Tento rok som ultra odbehol za 13,5 hodiny s prevýšením cez 3000 výškových metrov.

Druhý pretek je štafetový beh, ktorý sa beží z Jasnej do Bratislavy. Štartuje sa v sobotu ráno a beží sa nonstop až kým v nedeľu poobede nedorazím do Bratislavy. Beží dvanásťnásť členný tím, ktorý sa trikrát prestrieda a každý bežec odbehne tri úseky po cca 10km. Už minulý rok sme ale chceli  s týmom skúsiť kategóriu ultra kde sú bežci len šiesti kde každý beží šesť približne 10 km úsekov, zvládli sme to. Za naším klasickým tímom Fit Štýl Running Team sme zaostali len pol hodinu, čo je úžasné vzhľadom k tomu, že nás bolo o polovicu menej.

Zažil si počas tvojej športovej kariéry nejakú vtipnú resp. zaujímavú príhodu súvisiacu s touto činnosťou?

Pracujem s ľuďmi a tam sa nájdu vtipné aj zaujímavé situácie každý deň.

Veľkú pozornosť venuješ správnemu a zdravému stravovaniu. Jedálny lístok si pripravuješ sám a je u nás dostatok zdravých potravín?

Stravujem sa v práci, v hoteli Astrum Laus kde sa o mňa vždy postarajú a vyjdú mi v ústrety. Takže tieto povinnosti s prípravou mi odpadajú. A či je u nás dostatok zdravých potravín? A čo sú to zdravé potraviny? Pri tejto otázke by som spomenul, veľa ľudí sa snaží zmeniť stravovanie a chcú sa „stravovať zdravšie“, častokrát je to spojené aj s redukciou hmotnosti. Veľa „zdravších potravín“ je ale často kalorickejších ako ich klasické varianty a tu sa dostávame do konfliktu: veď jem zdravo a nechudnem. Treba sa stravovať podľa svojich cieľov a hlavne si sledovať kalórie.

A aby sme jedli zdravé potraviny, aj by bolo potrebné dopestovať si vlastnú zeleninu. Mäso a ryby mať od malých dodávateľov, kde majú zvieratá viac pohybu a lepšiu stravu. Hlavne sa vyhýbať polotovarom, vysmážaným jedlám a sladkým, kalorickým bombám.

Kde je možné nájsť tvoje rady ako cvičiť a stravovať sa?

Na mojom blogu www.nuotapeter.sk/blog, alebo na mojom youtube kanáli Peter Nuota Fitness.

Si spoluautorom módneho športového oblečenia. O akú značku sa jedná a ako ste dospeli k jej názvu?

Reč je o značke Neleň ktorá sa zameriava na funkčné športové oblečenie, aj oblečenie na voľný čas. Názov prišiel sám, logo značky je jeleň. Jeleňa mám aj vytetovaného a je aj súčasťou môjho trénerského loga. Spojenie neleň jeleň k sebe jednoducho patrí, má to význam. Neleň, obleč si oblečenie značky Neleň a choď behať, cvičiť, zacvič si jogu. Len Neleň a rob niečo pre seba, hýbať sa treba.

Kde a ako je možné zakúpiť si toto športové oblečenie?

Máme vlastný eshop www.nelen.space , zakúpiť sa dá na stránkach fler.cz a sashe.sk. Máme instagram a facebookovú stránku, takže ak sa nám zákazník ozve cez sociálne siete, zistíme o čo má záujem a objednávku vybavíme. Sme flexibilní, keď sa niekomu páči tričko ale chcel by ho z inej našej látky, vieme ho ušiť. Vieme prispôsobiť aj strih ak by sa vyskytla takáto požiadavka. Jednej zákazníčke sa páčila  bunda, páčil sa jej strih ale chcela ju z teplákoviny, čo samozrejme nebol problém.

Máš okrem športovania aj iné záľuby?

Mám záľuby o ktorých vie málokto. Píšem básne a krátke poviedky. Milujem kvety, hlavne monstery, ktoré mám doma tiež a veľmi sa teším poslednému prírastku, monstere s obrovskými listami ktorú som dostal od svojej priateľky.

Som fanúšikom Sherlocka Holmesa, jeho dedukcia je úžasná a čo je na nej najlepšie je, že to nie je žiadne scifi. Stačí sledovať okolie a všímať si, vnímať maličkosti a zistíte aj veci, ktoré nikdy neboli vyslovené. Keď uvidím antikvariát, vždy idem pozrieť či tam nemajú staré knihy o Sherlockovi. Zbieram ich, ale len staré vydania.

Čo by si chcel v živote dosiahnuť, máš dlhodobý cieľ?

Cieľov mám veľa, ako životný cieľ by som sa chcel dopracovať k vlastnému nie fitness centru ale športovému areálu. Kde by bolo okrem fitness aj vonkajšie ihrisko, miesto na behanie, regenerácia vo forme wellnesu, masáží, cryo komory, bar so zdravou výživou kde by si každý prišiel na svoje. Bol som veľmi blízko k tomu, aby som k jednému takémuto areálu dostal, ale prišla vojna na Ukrajine a celé to padlo.  

Aké je tvoje životné motto, obľúbený citát resp. ľudová múdrosť?

Náhody neexistujú. Nič, čo sa nám v živote deje nie je náhoda. Každé stretnutie, úspech, sklamanie je tu za nejakým účelom. Je už len na nás či ho nájdeme a uvedomíme si ho. Niektoré situácie, ľudia v našom živote sú len nato, aby nám otvorili oči a ukázali nám cestu.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu