Z diabla anjel sa stal

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Rodák z Púchova Jozef Kosnáč žije už niekoľko rokov v Bratislave. Po ukončení základnej školy v rodnom meste, absolvoval Elektrotechnické učilište v Považskej Bystrici. V mladosti mal veľké problémy s alkoholom a z toho vyplývajúcou agresivitou. To sa mu stalo osudným keď v stave zníženej sebakontroly pripravil o život svojho kamaráta. Strávil niekoľko rokov vo väzení odkiaľ bol pre dobré správanie predčasne prepustený. Neskôr sa dal na užívanie drog a hazardné hry, tiež bol závislý na liekoch. Absolvoval niekoľko ústavných liečení. Keď prišiel o všetko čo mal začal si uvedomovať, že to takto ďalej nejde a musí zmeniť svoj život. Hľadal si prácu čo sa spájalo pre jeho minulosť s problémami. Nakoniec ho zamestnali v Domove sociálnych služieb pre zdravotne postihnutých v Bratislave, kde sa stará o klientov tohto zariadenia už dvanásty rok. Stal sa z neho nový človek bez závislosti na všetkom zlom čo v živote skúsil. Dobrovoľne absolvoval odvykacie liečby a tiež si začal hľadať životnú partnerku.

A tu sa začala druhá etapa jeho životných problémov. Ženy s ktorými sa zoznámil nechceli s ním uzavrieť manželstvo a mať spoločné deti. Jozef veľmi túžil po rodine a tak požiadal svojho kamaráta Ibiho Maigu, aby mu pomohol nájsť si životnú partnerku. Ibi je občan afrického Mali a v minulosti pôsobil niekoľko rokov v slovenskom showbiznise. Slovo dalo slovo a onedlho Jozefa zoznámil s dievčaťom menom La Ville z Bamaku. Samozrejme na diaľku a tak spolu komunikovali cez aplikáciu WhatsApp. Ani jeden z nich neovládal reč toho druhého a preto museli používať ďalšiu aplikáciu na prekladanie. Počas tejto komunikácie sa navzájom spoznávali až sa dohodli na stretnutí v Mali. Na letisku v Bamaku ho čakal Ibi aj s vysnenou dievčinou. Hneď vedel, že je to tá pravá, s ktorou chce stráviť zvyšok života. Milý Jojo však musel ešte prejsť „schvaľovacím procesom“ partnerkiných rodičov (úsmev). Po týchto oťukávačkách sa zosobášili v dobrej viere, že budú po vybavení formalít spolu žiť na Slovensku. Tu ale začali ďalšie problémy v Jozefovom živote. Zastupiteľský úrad SR v Mali vyhodnotil toto manželstvo za účelové a Veľvyslanectvo SR v Keni neodporučilo udeliť vízum La Ville. Nepochodil ani po intervencii jedného slovenského denníka na Ministerstve zahraničných vecí SR a tak zvažuje svoj odchod do Mali. To ale tiež asi nebude jednoduchá záležitosť.

My musíme len dúfať, že všetko dobre dopadne a Jozef bude naďalej prospešný člen spoločnosti buď u nás alebo v ďalekej Afrike.

Nech už to dopadne akokoľvek zotrvaj na dobrej ceste, ktorou si sa vybral!

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu