Developerka s huslami

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Danka Janošková pochádza z Pezinka, kde strávila väčšinu svojej mladosti. Na strednú školu začala chodiť v Bratislave, je vyštudovaná elektrotechnička. Skúsila aj vysokú školu ČVUT FIT v Prahe, no študentský život jej nevyhovoval. Po prvom semestri si našla prácu ako webový kóder a dizajnér v Bratislave. Postupne sa vypracovala na pozíciu softvérovej inžinierky. Pracuje v nadnárodnej spoločnosti na internom projekte a súčasne aj na zahraničnom projekte pre klienta.

Môžeš objasniť čo znamená 0,5x Developer ?

Programátori webových aplikácií volajú svoje pozície rôzne –„softvérový inžinier“, „web developer“, alebo len univerzálne „programátor“. V poslednej dobe sa rožšírili pojmy ako "ninja", "rockstar" alebo napríklad „10x Developer“, ktoré mi prídu mierne absurdné. Môj titul na sociálnej sieti Linkedin je „0.5x Developer“ je teda paródia na novodobé názvy pozícií, ktoré si developeri často píšu do profilu.

Čo by si chcela vo svojej profesii dosiahnuť?

Rada by som sa dostala do bodu, kde mám dostatočný finančný komfort na to, aby som sa mohla venovať iným ľuďom, veciam. Rada zdieľam svoje vedomosti – či už s kolegami, alebo cudzími ľudmi - a okrem toho sa angažovala v riešení spoločenských problémov, ktoré nás ovplyvňujú všetkých.

Ako by si charakterizovala sama seba?

Som človek, ktorý sa snaží stále ísť dopredu, naberať nové vedomosti a rozširovať si obzory. Moja práca je zároveň aj môj koníček, rada vyvíjam aplikácie aj vo voľnom čase. Okrem toho sa venujem aj hudbe, čo máme v rodine. Povedala by som, že som zvedavá duša, ktorá stále vyhľadáva nové podnety, o ktorých môže uvažovať. Mám rada tiché prechádzky po prírode, kedy sa mi najlepšie rozmýšľa, som milovník kávy a jedla a bývam až príliš často sarkastická.

Akú vlastnosť si na ľuďoch najviac vážiš?

Asi nedokážem povedať, ktorú najviac. Určite ocením úprimnosť, dobrotu a ochotu. Obdivujem trpezlivosť, húževnatosť a zápal pre vec.

Kde by si chcela žiť, keby si mohla kdekoľvek?

Nemám konkrétnu predstavu. Určite niekde, kde je veľa zelene, jazerá a hory. Láka ma mať chatu v lese, ale nesmelo by chýbať pripojenie na internet . Ideálne na kraji nejakého väčšieho mesta, nech je toto najlepšie z oboch svetov.

Ktorá svetová osobnosť ťa najviac oslovuje a prečo?

Je ich viac, ťažko povedať jedného. Obdivujem Nikolu Teslu, ktorý je jeden z otcov našej modernej doby. Od (možno) krajšieho sveta ho delili finančné problémy a nemohol dokončiť všetko čo chcel – čo považujem za nesmierne smutné. Obdivujem Zuzanu Čaputovú, ktorej zvolenie mi dáva nádej na tolerantnejšie, ľudskejšie Slovensko (a celý svet) a spoločnosť, kde sa ľudia spájajú na základe vecí, ktoré majú spoločné, namiesto toho, aby sa rozdeľovali na základe vecí, na ktorých nezáleží a kde sa ľudia starajú o prírodu a o to, čo tu po sebe (ne)zanechajú budúcim generáciám.

 

Čo by si vo svete zmenila, keby si mala tú moc?

Veľmi ma napríklad trápia plasty v oceánoch alebo vyrúbané, vypálené lesy. Je to dôsledok vlastnosti, ktorá je až príliš ľudská – dbať len na seba. Zničený svet okolo nás je tu kvôli tomu, že ľudia si volia  pohodlné riešenia namiesto tých správnych a ťažších. A kvôli tomu, že ničia prírodu pre krátkodobý zisk a nezaujíma ich, že po sebe zanechajú zničenú planétu pre svoje deti a vnúčatá. Sama som sa narodila do už zničeného sveta a veľmi ma to mrzí. Nie som perfektná – mám od toho ďaleko, ale snažím sa neplýtvať. Keby som mohla, odstránila by som tú nekonečnú sebeckosť, kvôli ktorej ničíme náš jediný domov.

Ako tráviš voľný čas?

Väčšinou programujem alebo rozmýšľam nad tým, ako niečo naprogramovať. Prejdem sa rada po vonku, navarím si, pochatujem si s kamarátmi, u mamy si zahrám na klavíri alebo husliach. V poslednej dobe ma láka zase začať chodiť do ZUŠ.

Tvoj obľúbený film alebo seriál?

Môj obľúbený seriál je Mr. Robot, ktorý bude mať tento rok odvysielanú poslednú sériu. Čo sa týka filmovej komédie, myslím si, že francúzsky film Intouchables je nádherné dielo, ale má tam aj dramatickú zložku. Rada si ho pozriem znova, aj keď som ho už niekoľkokrát videla.

Tvoje životné motto resp. krédo, ktorým sa riadiš?

Čo môžeš ovplyvniť, urob najlepšie ako vieš. Čo nemôžeš ovplyvniť, tým sa netráp. Všetko má svoj čas a priestor. Choď krôčik po krôčiku.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu