Digitálna nomádka takmer v päťdesiatke

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Martina Valachová pochádza z Chorvátskeho Grobu, ale väčšinu života žije v Senci, kde študovala Gymnázium. Po skončení školy chcela študovať cestovný ruch, ale osud to zariadil inak a vo veku 20 rokov sa stala matkou.  Vydala sa a jej ambície sa sústredili na rodinu a neskôr na kariéru. Je  akreditovaný účtovník a na CUB Bratislava absolvovala štúdium Finančný manažment.

Aktuálne sa venuje vlastnej firme pôsobiacej v oblasti integrovaného a interpretačného marketingu, dodávania web riešení, content marketingua SEO . Jej podnikanie je založené na spolupráci s freelancermi - konzultatmi a v princípe vie realizovať projekty z akéhokoľvek kúta na svete. Hovorí o sebe, že rada búra mýty. A tak je to aj v prípade jej aktuálneho pôsobenia. Väčšinu prác vie realizovať kdekoľvek, takže je možno najstaršia digitalná nomádka na svete. Okrem toho je spoluzakladateľkou Inštitútu Trvalého Rozvoja 40+ a vedie online magazín 40plus.sk.

Jej životným krédom je: Šťastie praje pripraveným a odvážnym. Neustále je v učiacom sa procese.

Na otázku : Vyviedli Ste v živote nejaké huncútstvo? – odpovedala vtipnou príhodou. „Išla som na pohovor. Bola som po materskej a človek sa ma na záver pýta, či viem písať na písacom stroji. Nevedela som. S kamennou tvárou som mu povedala, že áno, samozrejme, že viem. Nečakala som, že predo mňa postaví písací stroj. Ešte stále som sa tvárila, že pohodička. Od vety, že prepáčte neviem, ale naučím sa, ma delila sekunda. V tom mu zazvonil telefóna musel odskočiť vybaviť dodávateľa. Naťukala som niekoľko viet na tému Žiadosť o prijatie do zamestnania. Sekundu predtým ako vošiel dnu som skončila. Oprela som sa o operadlo a tvárila som sa, že sa tam už polhodinu nudím.  Kancelárskou spinkou som si akože čistila nechty, noha cez nohu prehodená a tou hornou nohou som hompáľala. Ospravedlnil sa mi, že ma nechal čakať, vybral papier zo stroja, skontroloval obsah a pochválil ma, že bez chyby. No viete si predstaviť ako som sa cítila? Inak - prijali ma do tej práce a bol to štartovací bod mojej kariéry. Musím však doplniť, že hneď ako som prišla domov, požičala som si písací stroj, zašla som do školy a poprosila o zapožičanie knihy ako písať na písacom strojia než som nastúpila, ovládala som celú klávesnicu. Síce nie ako majster sveta, ale zlé to veru nebolo.


Prekáža jej, že zamestnávatelia chcú mať všade mladých ľudí. Rozhodla sa túto tému detabuizovať. Spolu s Andreou Trávničkovou pripravuje rôzne workshopy, aby sa téma dostala k ľuďom, ktorí rozhodujú v tejto oblasti. Martina hovorí: Vek nemôže ostať číslom iba pre módny a kozmetický priemysel, ale aj pre ostatné profesie. A teda aj pre pracovný trh. Odmietanie skúseností ľudí po 40-ke môže byť pre mnohé firmy skôr či neskôr likvidačné.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu