Dvojčatá z Havany

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Jonathan a Johan Balodys Hernandez sa narodili v Havane na Kube, kde žili do svojich dvanástich rokov. Základnú školu dokončili v Bratislave a potom študovali na Obchodnej akadémii na Nevädzovej ulici. Profesionálne hrali futbal v Rakúsku. Momentálne sa živia futbalovým freestylom, čo je v podstate žonglovanie s futbalovou loptou.

Ako a kedy ste sa dostali na Slovensko?

Naša mama pracovala na Slovensku a my sme žili s otcom na Kube. Prišli sme za ňou, lebo tu sa žije lepšie. Náš otec žije momentálne v USA.

Podobáte sa ako vajce vajcu. Ste rovnakí aj povahovo?

Áno aj povahovo sme úplne rovnakí. Asi to bude tým, že sme celý život spolu.

Kde sa vám na Slovensku najviac páči?

Tak nám sa veľmi páči Ružinov a Staré mesto v Bratislave. Ružinov, lebo je tu príroda a kľud, takže si môžeme oddýchnuť. A Staré mesto, lebo tam to žije a robia sa tam veľmi zaujímavé akcie.

Poskytuje vám Bratislava všetko čo potrebujete k životu? Čo vám v tomto meste chýba?

Áno, sme veľmi spokojní a vážime si všetko čo tu máme. Možno to zdravotníctvo by sme prijali kvalitnejšie. Inak sme úplne spokojní.

Ako by ste charakterizovali Slovákov? Aké máte s nimi skúsenosti?

Ako všade sú tu aj dobrí, aj zlí ľudia. Ale nesťažujeme sa, že by boli zlí. Mohli by byť viac pozitívni a viac sa smiať. Život je len jeden, peniaze tu zostanú, ale my nie. Treba si užívať život a mať na prvom mieste rodinu. Ale to je len náš názor.

Chcete u nás zostať natrvalo alebo uvažujete o návrate na Kubu?

Plánujeme tu zostať a založiť si rodinu. Všetko na Slovensku sa nám páči, tak prečo nie.

Ktoré slovenské jedlo vám najviac chutí?

Slovenská kuchyňa je veľmi zaujímavá pre nás. Bryndzové halušky sú fantastické.

Ako trávite svoj voľný čas?

Náš voľný čas trávime s rodinou a s kamarátmi. Buď si pozrieme film alebo ideme von na kávu, či kofolu. Hlavne, že sme spolu a zdraví.

Čo dievčatá, sú slovenky najkrajšie na svete?

To nevieme či sú najkrajšie, ale to vám povie každý, že ženy sú tu prekrásne. Modré oči a blondínky sú veľmi raritné u nás na Kube a tu je ich veľa, takže super.

Ktoré miesta by ste odporučili navštíviť slovenskému turistovi na Kube?

Určite netráviť čas na hoteli. Lebo tak nepoznáte tú pravú Kubu. Zaujímavé miesta sú v hlavnom meste Havana. Capitolio a Malecon sú veľmi známe a turistom sa veľmi páčia. Uvidíte tam veľa starých áut a budov. Tiež si môžete vyskúšať kubánske cigary, ale pozor sú veľmi silné.

Máte svoj životný cieľ resp. sen?

Náš cieľ je vidieť svoju rodinu, aby mali všetko potrebné, aby žili ako ľudia a aby boli zdraví. Robíme pre to maximum čo sa dá.

Prihodila sa vám vtipná udalosť v súvislosti s vašou podobou?

Johan odišiel od skupiny známych do mesta a o dve minúty neskôr som sa k nim dostavil ja /Jonathan/. Všetci sa čudovali, že ako sa Johan dostal tak rýchlo naspäť z centra mesta /smiech/.

Vaše životné motto, obľúbený citát?

Všetko prejde, len treba byť silný.

Pre každého slovo šťastný znamená niečo iné, ale bez zdravia nič nedokážeme.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu