Kreslič z Michalskej ulice

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Tridsaťpäťročný Pavel Filgas pochádza z Valašskej Polanky na Morave. K tomuto kraju má veľmi silný citový vzťah. V Bratislave ho môžeme vidieť od mája do októbra na Michalskej ulici kresliť svoje jedinečné obrazy.

Vyštudoval Strednú umeleckú školu, odbor dizajnér nábytku v Brne a Vysokú školu umelecko - priemyslovú v Prahe. Práve na tejto škole študoval s dvomi ľuďmi, ktorí ovplyvnili jeho ďalší život. Jeden z nich ho motivoval k odchodu do juhoamerického Peru, kde absolvoval štvrtý ročník vysokej školy a druhý mal architektický ateliér v Bratislave. V tomto ateliéri pracoval po ukončení VŠ tri roky a keď už si myslel, že sa vráti do svojho rodného kraja, tak spoznal slovenku Veroniku.

Zriadil si vlastný ateliér na výtvarnú tvorbu, v ktorom pracuje cez zimu alebo v zlom počasí. Technika, ktorou vytvára svoje obrazy je perokresba v kombinácii s kávou. Silná káva je jeho obľúbený nápoj a zároveň ju používa ako základnú farbu obrazov.

Pavel patrí medzi „pouličných umelcov“, ktorý dotvára atmosféru Michalskej ulice a keď sa raz rozhodne vrátiť do milovaného Valašska, zostane po ňom prázdne miesto. Jeho vľúdne slovo bude mnohým bratislavčanom chýbať.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu