Od jazzu k rozprávkam

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Autor plagátu XIV. ročníka Bienále animácie Bratislava 2018, akademický maliar, grafik a ilustrátor Martin Kellenberger je vo verejnosti málo známy umelec svetovej triedy. Okrem grafického umenia sa venuje hudbe a je členom jazz rockovej skupiny Kaleráb Gigant. Človek, ktorý ho najviac ovplyvnil v tejto oblasti bol Jozef „Ďoďák“ Hanák, neúnavný zakladateľ rôznych hudobných skupín.

Ku grafickému umeniu ho priviedol otec Ľubomír, tiež maliar. Ako chlapec chodil Martin do domovov dôchodcov kresliť starých ľudí a za odmenu im dával fľašu vína. V umení vidí dialóg s mŕtvymi, jeho umeleckými predchodcami, od ktorých sa učil. Bol nominovaný na medzinárodnú cenu H. CH. Andersena pre tvorcov detských kníh kde obsadil 6. miesto. Neskôr mu členka poroty povedala, že keby bol z väčšej krajiny, tak by súťaž vyhral.

Zastáva názor, že si je treba vážiť každého človeka a jeho prácu. Všetkým ľuďom, ktorí mu v živote ublížili, už dávno odpustil. V tomto je jeho vzorom kňaz Anton Srholec. Martin hovorí, že on sám nevedome ubližuje len nežičlivým ľuďom a to tým, že je úspešný.

Jeho najemotívnejší zážitok sa odohral v Jadranskom mori, pár metrov od brehu, keď sa za vystrašeným českým turistom zjavilo obrovské telo velryby a potom to, ako ju neskôr vyprevádzali dve rybárske lode do Stredozemného mora.

Veľmi citlivo vníma všetko zlé, nespravodlivé, nečestné a verí, že raz prijde generácia, ktorá bude konať pre dobro ľudí.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu