Päťkou za Peťkou

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Bol horúci júlový deň v roku 2018 a ja som sa vybral električkou č. 5 do bratislavskej Dúbravky. Tam ma čakalo ešte niekoľko sto metrov peši do kopca ku starému kostolíku, pri ktorom som zbadal mne známu tvár z televíznej obrazovky. Bola to Peťka Ázacis, športová moderátorka. Na tomto mieste spomínala na výročia svojich starých rodičov.

Na Slovensku nezvyčajné priezvisko má po manželovi pochádzajúcom z lotyšskej Rigy. Rodáčka z Nitry vyštudovala Vysokú školu pedagogickú, odbor terapeutka. Veľmi rýchlo zistila, že táto práca je príliš náročná a chce celého človeka. K práci moderátorky sa dostala náhodou. Na konkurz do televízie išla len preto, aby otcovi, ktorý tvrdil, že celý život nemôže hrať hádzanú a že sa na túto prácu hodí, dokázala, že ju nevezmú. To odbúralo trému a v konečnom dôsledku pomohlo. Bola prijatá do prvej komerčnej televízii, ktoré vznikali po  revolučnom roku 1989 a postupne sa prepracovala až do spravodajskej televízie TA 3. Momentálne pracuje ako moderátorka v Rádii Expres.

Petra je skromná, veselá, prívetivá ale mimoriadne priama žena, matka dvoch synov, žena bez celebritných manierov a bulvárneho záujmu. Ľudia, ktorí jej v živote najviac ublížili, jej paradoxne najviac pomohli. Ich zásluhou si uvedomila aká je silná a odhodlaná. Zlí, nešťastní, zakomplexovaní a aj duševne chorí ľudia trénujú jej morálno-vôlové vlastnosti a ukazujú aká nechce byť. Ona sama asi najviac ublížila ľuďom, ktorí majú radšej  nablýskanú a usmiatu lož, ako občas tvrdú a škaredú pravdu. Nevie totiž klamať.

Nechcela by žiť v krajine kde zúri vojna, hlad a kde ženy majú horšie postavenie ako kravy. Z bájnych zvierat obdivuje vtáka Fénixa, ktorý zakaždým vstane z popola, lebo vystihuje jej povahu.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu