Keď je za klavírom RR

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Nie, nejde o svetoznámu automobilovú značku, ale o svetoznámeho klavíristu zo Slovenska. Richard Rikkon sa narodil do muzikantskej rodiny. Hre na klavír sa venuje od útleho detstva. Ako dieťa vyhral množstvo domácich i medzinárodných súťaží. Bol poslucháčom VŠMU a študoval na parížskej Conservatoire Superiore.

Tvojim rodiskom sú Želiezovce. Čím je toto mestečko pre teba významné?

Želiezovce sú pre mňa významné tým, že v nich pôsobil hudobný velikán Franz Schubert, ktorý sa zamiloval do grófky Esterháziovej. Som rád, že som sa narodil v tomto krásnom, malebnom mestečku, v ktorom som v podstate nežil. Ako dieťa som žil v Leviciach. Vždy ma do Želiezoviec pozvú na Schubertove dni ako hosťujúceho umelca.

Ako si spomínaš na svoje detstvo, čím bolo charakteristické?

Moje detstvo som prežil za klavírom, na ktorý hrám od štyroch rokov. Ako päťročný som vyhral svoju prvú súťaž a v šiestich rokoch som vyhral medzinárodnú súťaž v Maďarsku. V tej dobe Československá televízia uvádzala reláciu Pionierska lastovička, v rámci ktorej bol uvedený dokument o mne. Keď som mal osem rokov prijali ma na Konzervatórium ako mimoriadne nadaného žiaka. Absolvoval som množstvo úspešných súťaží. Moje detstvo bolo pozitívne poznačené hrou na klavír.

Máš exoticky znejúce priezvisko. Aký je jeho pôvod, ide o umelecké meno?

Moje priezvisko je moje priezvisko /úsmev/. Keď sme pátrali po koreňoch rodiny, tak s otcovej strany siahajú až do Talianska. Preto mám také, na Slovensku netypicky znejúce meno.

Kedy a kde si mal svoje prvé klavírne vystúpenie?

Bolo to v Nitre, kde som vyhral ako päťročný súťaž Nitrianska Lutna. To bolo moje prvé verejné vystúpenie.

Aké ocenenia si získal za svoju umeleckú činnosť a ktoré pokladáš za najcennejšie?

Tých ocenení bolo veľmi veľa. Pre mňa je ale najväčším ocenením keď som na pódiu a dostávam pozitívny ohlas od obecenstva.

Hráš hudbu svetoznámych skladateľov. Máš aj vlastnú tvorbu?

V repertoári mám množstvo klasických skladieb od Rachmaninova, Liszta, Horowitza a Chopina ale i popové, džezové a iné žánre. Tým, že viem improvizovať mám aj svoje koncertné parafrázy a transkripcie.

Účinkoval si v niekoľkých sériách známej speváckej súťaže. Kto zo súťažiacich urobil na teba najväčší dojem?

Účinkoval som v troch sériách Superstar. Mohol by som niektorých vyzdvihnúť, ale nechcem niekoho uraziť tým, že na neho zabudnem. Všetci sa snažili zaspievať ako najlepšie vedeli.

S hudbou si precestoval množstvo krajín. Kde sa ti najviac páčilo a prečo?

Najviac mi utkvelo v pamäti vystúpenie v Carnegie Hall v New Yorku, ďalej v Mexiku, Macedónii, nedávno v Číne a v Rusku. Uchvátili ma krajiny, ale i sály v ktorých som vystupoval. Každá sála a publikum má inú energiu a atmosféru a tomu prispôsobujem svoj repertoár.

Nedávno si mal šnúru vystúpení pri otvorení novej autobusovej stanice v Bratislave. V čom je takéto účinkovanie iné ako v koncertnej sále?

Takéto eventové vystúpenie bolo slávnostnejšie, zastavilo sa tam veľké množstvo ľudí a som veľmi rád, že v týchto priestoroch svetovej úrovne sa propagovala hudba. Bolo to pre mňa iné ako v koncertnej sále, kde je všetka pozornosť sústredená iba na mňa.

Pracuješ momentálne na nejakom novom projekte resp. pripravuješ koncertné turné u nás či vo svete?

Pracujem na niekoľkých projektoch s filmovou hudbou. Ďalej na projekte s famóznym kontrabasistom Romanom Patkolóm a koncertným majstrom druhých huslí Viedenskej filharmónie Tiborom Kováčom, ktorý by sme chceli predstaviť aj širokej verejnosti. Ďalej na sólovom projekte v Dubai, Nemecku a vo Francúzsku.

Ktorých klavíristov považuješ za európsku či svetovú špičku?

To je dosť ťažká otázka lebo tých klavíristov je veľmi veľa. Každý klavírista je svojim spôsobom výnimočný. Sú aj mladí chlapci, ktorí hrajú fenomenálne ako napr. Denis Matsujev alebo Arkadij Volodos. Obdivujem aj starších klavíristov a to Sergeja Rachmaninova, Vladimíra Horowitza, Sviatoslava Richtera a Georgesa Cziffru. Boli to obrovské osobnosti a improvizátori. Nesmiem zabudnúť na velikána Franza Liszta.

Momentálne žiješ už niekoľko rokov v Bratislave. Čo sa ti na tomto meste páči alebo čo by si v ňom zmenil, čo ti tu chýba?

Bratislava je dynamicky sa rozrastajúce mesto s množstvom novostavieb, s ktorých niektoré sú monumentálne. Páči sa mi Bratislavský hrad kam často chodievam, Železná studienka alebo Koliba. Prijal by som ešte viac zelene.

Máš aj iné záľuby okrem hry na klavír? Ako tráviš voľný čas?

Vo voľnom čase oddychujem, relaxujem, meditujem, chodím do prírody a spím /úsmev/. Venujem sa aj svojej blízkej rodine.

Ako by si charakterizoval sám seba?

Veľmi dobrá otázka, na ktorú sa ťažko odpovedá. Najlepšie by na to vedel odpovedať niekto iný. Ja si netrúfam /úsmev/.

Tvoja životná filozofia?

Život si treba vychutnať a brať ho s optimizmom. Je príliš krátky na to, aby sme riešili nejaké malichernosti. Základom všetkého je mať svoju vieru a byť pokorný ako človek i umelec.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu