Sapori Italiani

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Andrea Ena sa narodil v Cagliari na Sardínii, neskôr žil na severe Talianska. Od roku 2002 pôsobí na Slovensku. Vedie sieť reštaurácií U Taliana - Sapori Italiani. Na svojej domovine má najradšej privítanie s rodičmi a typické sardinské jedlá. Pochádza z troch súrodencov, má staršieho brata a mladšiu sestru.

Ako si sa dostal k vareniu?

K vareniu som sa dostal v armáde. Začel som tým, že som umýval riady. Pekne som si to odmakal, od základov ako pomocná sila v kuchyni. Postupne som naberal skúsenosti a vypracoval sa na šéfkuchára.

Čo ťa priviedlo na Slovensko?

Žena, ako inak (smiech). V Taliansku som sa spoznal s dievčaťom zo Slovenska. Dvakrát sme spolu navštívili vašu krajinu a ja som si všimol, že dobrá talianska gastronómia tu chýba. Nakoniec to dopadlo tak, že moja priateľka žije v Taliansku a ja som zostal u vás na Slovensku.

V akej oblasti podnikáš?

Prevádzkujem dve reštaurácie. Jednu v Bratislave a druhú na Liptove v Ružomberku. Kto má more hľadá hory, kto má hory hľadá more. Ja som našiel záľubu v gastronómii. Účinkujem aj v rôznych televíznych reláciách o varení.

Čím sú reštaurácie U Taliana výnimočné?

Atmosférou. Vytvárame ju spoločne. Ľudia sa u nás cítia príjemne. Som v práci od skorého rána do polnoci. Každý deň. Zákazníci sa k nám vracajú, lebo ma poznajú, skoro vždy ma tu nájdu. Kvalita surovín a príprava jedál je tiež veľmi dôležitá. Okrem slovákov zamestnávame aj talianskych kuchárov.

Aké máš cieľe?

Za posledných sedemnásť rokov sme toho dosiahli veľa. Plán je pokračovať v pozitívnom prístupe, aby sme si udržali spokojných zákazníkov.

Akí hostia k vám zavítajú? Spomenieš si na niektoré významné osobnosti?

Nerobím rozdiely medzi ľudmi. Každý je u nás vítaný. K najvýznamnejším osobnostiam, ktoré u nás jedli, patrí napríklad exprezident Andrej Kiska. Často sem chodia herci, speváci a športovci.

Aké humorné situácie zažívaš v práci?

Niektorí hostia majú zvláštne požiadavky. Jeden zákazník sa ma pýtal či aj na letnej terase je také teplo ako vonku, odkiaľ práve prišiel. Zaklincoval to otázkou, či je klimatizovaná. Beriem tieto situácie s humorom.

Čo sa ti na Slovensku najviac páči?

Krásne ženy a nádherná príroda, hory. Našiel som u vás druhý domov. Som obklopený príjemnými ľuďmi. Čo ľudom dávaš to sa ti vráti.

Čo ti u nás najviac chýba z Talianska?

More a pozitívna energia. V Taliansku je ťažšia ekonomická situácia, napriek tomu sú tam ľudia častejšie usmiati. Radosť zo života a práce u vás postrádam najviac.

Kde nachádzaš inšpiráciu pri varení?

Základom je poznanie talianskej kuchyne prispôsobenej slovákom. V rovnováhe tkvie úspech.

Aké máš záľuby okrem varenia?

Veľmi rád hrám futbal, to je moja najväčšia vášeň. Rád chodím na prechádzky so psom. 

Rada pre majiteľov reštaurácií?

Každý by mal robiť to čomu sa rozumie. Dôležité je, aby zákazník nebol (s)klamaný.

Tvoje životné motto?

Buď pokorný, no nie skromný. Mám tým na mysli, že by sme mali byť neskromní v plnení si svojich snov.

 

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu