Speváčka Anka

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Anka Repková je speváčka, skladateľka, textárka, hlasová koučka, zbormajsterka a herečka. Počas svojej kariéry spolupracovala s mnohými umelcami. Má za sebou stovky koncertov nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, Londýne, Bologni a Nemecku. Anka sa, aj po skončení hudobno-dramatického štúdia na Konzervatóriu v Bratislave, neustále rozvíja v speve a interpretačnom umení, a to pod vedením tých najlepších hlasových koučov v Londýne, Prahe a New Yorku. 

Odkiaľ pochádzaš, kde žiješ a aký máš vzťah k tomuto mestu?

Pochádzam z Bratislavy – Starého mesta a žijem tam celý svoj život. Bratislavu mám veľmi rada pre jej útulnosť a polohu. Rada sa prechádzam pri Dunaji a navštevujem okolitú prírodu. Páči sa mi keď vybehnem z domu, vždy stretnem niekoho známeho.

Ukončila si vysokú školu. Povieš nám akú?

Bakalársky stupeň mám z liečebnej pedagogiky a magisterský zo sociálnej antropológie.

Prečo sa venuješ spevu a nie liečebnej pedagogike resp. sociálnej antropológii?

K sociálnej antropológii som sa dostala ako slepé kura k zrnu. Vôbec som netušila, že niečo také existuje. Spevu sa venujem od detstva. Vždy som to chcela robiť. Sociálnu antropológiu som vyštudovala len preto, že som si chcela dokončiť VŠ vzdelanie. Strednú školu mám Konzervatórium, hudobno-dramatický odbor aj s pedagogickým minimom.

S ktorými  slovenskými umelcami si v minulosti spolupracovala?

V činohre s Jankom Krónerom, Dianou Mórovou, Gabikou Dzuríkovou, Evou Krížikovou, Božidarou Turzonovovou, Jurajom Nvotom. V muzikáloch s Jožkom Bednárikom, Jankom Slezákom, Katkou Hasprovou, Zuzkou Mauréry, Soňou Norisovou, Jankom Koleníkom, Zuzkou Tlučkovou, Csongorom Kassaiom a mnohými ďalšími.

Spolupracuješ aj so zahraničnými umelcami?

Áno. Som veľmi poctená, že mám možnosť spolupracovať s hviezdou Broadwaya a semifinalistkou súťaže Amerika má talent Moyou Angelou, s multitalentovaným britským umelcom a vokalistom hviezd Danielom Thomasom. V minulosti som tiež spolupracovala s Daliborom Jandom, Drupim a s ďalšími umelcami.

Čo ťa spája s filmom Čiara?

Oslovili ma, aby som prespievala pieseň, ktorá znie počas jednej scény.

Aký je tvoj umelecký cieľ, sen?

Mám ich mnoho. Zložiť a naspievať titulnú pieseň k celovečernému filmu alebo filmovej rozprávke. Zahrať si titulnú rolu v skvelom muzikály. Koncertovať na veľkých zahraničných pódiach s vlastnou tvorbou.

Si umelkyňa na voľnej nohe. Ako vyzerá tvoj pracovný deň?

Závisí to od toho, ktorý deň v týždni práve je. V jeden deň koučujem ľudí, ako spievať alebo rozprávať. Inokedy vediem svoj zbor Spievanie nás baví, prípadne v tomto období naživo vysielam Spievanie nás baví doma. Počas celého dňa sa na to pripravujem. Keď nemám tieto pravidelné povinnosti, tak sa venujem tvorbe, manažmentu, marketingu, rozvoju firmy, samovzdelávaniu, koncertovaniu a oddychu.

Aké sú tvoje záľuby, koníčky? Čo robíš vo voľnom čase?

Venujem sa vzdušnej akrobacii v CirkusKuse, cvičeniu Pilakalajoga u mojej mamy. Trávim čas s mojím partnerom, rodinou, stretávam sa s kamoškami. Chodím do prírody, čítam si, relaxujem, cestujem. Medzi moje záľuby patrí aj samovzdelávanie, či už v oblasti umenia alebo osobnostného rozvoja.

Precestovala si mnoho krajín. Kde sa ti páčilo najviac?

Jednoznačne v Londýne. To mesto milujem! Keď som ho navštívila prvýkrát, hneď som vedela, že v ňom chcem žiť. A tak sa aj do roka stalo. Strávila som tam nádherné štyri mesiace. V Amerike ma ohromila príroda. Všetko je tam veľké a majestátne, až to dych vyráža.

Tvoj obľúbený citát, životné motto?

Všetko zlé je na niečo dobré a Na všetko príde ten správny čas.

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu