Stále nespokojný Anton

Čítať článok
Anton Zorád
Čítať príbeh

Životný príbeh Doc. PhDr. Antona Gajdoša, DrSc. je veľmi zaujímavý. Tento inšpiratívny, stále vitálny osemdesiatnik precestoval vo svojom živote stovky krajín sveta. Bol študentom, športovcom, učiteľom, riaditeľom. V súčasnosti je administrátorom webovej stránky Národná encyklopédia športu  Slovenska a hlavným redaktorom internetového časopisu Šport Revue. Napísal desiatky knižných publikácií najmä o gymnastike. 

Odkiaľ pochádzaš, kde si žil a študoval? 

Narodil som sa v Dubriniči na Zakarpatskej Ukrajine. V roku 1945  sa moji rodičia presťahovali do obce Nižja Jablonka. V roku 1950 sa museli nútene vysťahovať do obce  Petrovce nad Laborcom v okrese Michalovce. V tomto meste som vyštudoval strednú školu. V Bratislave som v rokoch 1957 - 1961 študoval na Vysokej škole pedagogickej. 

Bol si aktívny športovec, tréner resp. funkcionár? 

Aktívne som sa venoval športovej gymnastike počas štúdií na vysokej škole.V roku 1960 som v tomto športe získal titul absolútneho majstra Slovenska. Vojenskú základnú službu som vďaka tomu absolvoval v Dukle Praha. V tomto športovom odvetví som v rokoch 1970 - 1975 pôsobil ako medzinárodný rozhodca.

 

Kde si pracovali a na akých pozíciách? 

Pracoval som postupne na Pedagogickom inštitúte v Košiciach. Potom na Katedre teórie a didaktiky gymnastiky FTVŠ Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1990 - 1991 som bol hosťujúcim profesorom na Slippery Rock Universityv USA. Potom v rokoch 1991 - 1992 hosťujúci profesor na Fakulte športu vo Fínsku, neskôr na Pedagogickej fakulte v Nitre. Na záver mojej pracovnej kariéry som učil a neskôr sa stal riaditeľom Ústavu jazykovej a odbornej prípravy zahraničných študentov Univerzity Komenského v Bratislave.  

Ktoré známe osobnosti patrili k Tvojim žiakom? 

Bolo ich nesmierne veľa. Spomenul by som napr. Vlada Dzurillu, Václava Nedomanského a mnoho ďalších. 

Kedy a prečo ťa napadla myšlienka vytvoriť Národnú encyklopédiu športu Slovenska?

Táto myšlienka vo mne postupne dozrievala a jediným dôvodom prečo som ju realizoval je zanechať nasledujúcim generáciám športovcov ale i ostatným ľuďom odkaz kto tu bol pred nimi. Že šport na Slovensku má svoju dlhú a bohatú históriu. Dnešní mladí ľudia nepoznajú najznámejšie športové osobnosti, ktoré preslávili našu krajinu vo svete. Hlavným dôvodom teda je zachovať pamäť národa. 

Neuvažuješ vydať túto encyklopédiu knižne? 

Nie o tom neuvažujem, ale napísal som knihu Osobnosti slovenského športu1896 - 2006 prvé vydanie a Osobnosti slovenského športu 1896 - 2010 druhé vydanie, ktoré vydala Matica Slovenská v slovenskom a anglickom jazyku.

 

Aké máš záľuby, koníčky? 

Medzi moje najväčšie záľuby patrí zbieranie podpisov známych osobností zo všetkých sfér spoločenského života. 

Tvoje životné motto? 

Nikdy sa neuspokojte s dosiahnutým, stále napredujte!

 

 

 

 

Tagy príbehu

Viac príbehov z archívu